12 Ocak 2015 Pazartesi

Bir Gezi Planı Nasıl Hazırlanır ?

     Eveeet şimdi sıra, bu güzel turun mutfak kısmını sizinle paylaşmakta... Her şeyden önce, üniversite öğrencisi olduğum için birçok hususta öğrenci mantığı ile düşündüm. Bunu şimdiden belirtmek isterim. Şimdi gelelim diğer aşamalara :


  • Rota Hazırlamak : Şüphesiz uygunsuz hazırlanan bir rota tüm enerjinizi imha etme yeteneğine sahiptir. Uygun rotayı hazırlamak için internet sitelerinde araştırma yapmanın yanında oraları gezmiş insanların tecrübelerinden faydalanmak da en başarılı yöntemdir diyebilirim. Sosyal medyadan da yardım alabilirsiniz. Örneğin Balkanflexi pass biletinin tüm Avrupa'da geçerli versiyonu olan İnterrail tecrübesine sahip birbirinden yardımsever arkadaşların kurmuş olduğu bir grup olan İnterrail Türkiye sayfası, derdinizin dermanı olacak cinsten. ( https://www.facebook.com/groups/interrail.turkiye/?fref=ts ) Bu platformda istediğiniz gibi hiç sıkılmadan, utanmadan sorularınızı sorabilirsiniz. Rotanızı hazırlarken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da Balkanlar'daki ulaşım problemi. Malumunuz üzere Kosova ve Bosna savaşlarından sonra Sırbistan adeta kavşak noktasına yerleştirmiş kendini. Dolayısıyla bazı durumlarda Belgrad'a uğramak zorunda kalabilirsiniz.
  • Bodoslama gezmek ? Haşaaa...! : Bodozlama'dan kastım, "Hadi bi Mostar'ı görüp gelelim." niyeti ile çıkılan, üç beş tane incik boncuk alınan ve gezi sonrası feysbuk'da profil fotolarını değiştiren şahısların yapmış oldukları gezilerdir. Örneğin Mostar'ın tarihini okumadan, köprüden atlamak gibi bazı önemli geleneklerini bilmeden ve görmeden, savaşta yaşanılanları birinci ağızdan dinlemeden, meşhur Mostar köftesi olan Cevapcici'yi yemeden, oradaki insanlar ile konuşup ülkemize olan bakış açılarını dinleyip irdelemeden ve şu an yazmak istemeyip Mostar başlığı altında yazacağım birçok eylemi gerçekleştirmeden Mostar'a gitmenin ne anlamı var ?  Zihninizi ve hevesinizi tamamen tatmin etmek ve gezinizi daha anlamlı kılmak için yapmanız gerekenleri şöyle sıralayabiliriz : I . Rotanızı kapsayan şehirleri liste halinde yazınız. II. Daha sonra sırası ile Vikipedia'da, çeşitli gezi bloglarında, ekşisözlük gibi limitsiz düşünce platformlarında şehirlerinizi tek tek araştırınız.                                                                        2 maddeden oluşan çok da karmaşık olmayan ama bir o kadar hayat kurtaran bu hususları gerçekleştirdiğinizde insanlara anlatacağınız hikayelerinizin daha fazlalaştığını göreceksiniz. Tecrübe ile sabitlenmiş olup yapıp yapmamak size kalmıştır. Vikipedia'da gibi sanal ansiklopedilerde şehrin tarihi hakkında çeşitli bilgiler edinirken diğer blog ve sitelerden öğrendikleriniz ile "xxx şehrinde/ülkesinde şunu yaptın değil mi ?" gibi sorulara cevapsız kalmayacaksınız. 
  • Çanta Hazırlamak : Rota ve planlar hazırlandıktan sonra sıra çanta hazırlamakta. "Balkanlardan gelen soğuk havası dalgası tüm yurdu esir alacak.", "Balkanlardan gelen yağışlı hava Edirne üzerinden yurda giriş yapacak." . Bunlar hava durumu programlarından beynimizin kıvrımlarında yer etmiş klişe cümleler. Dolayısıyla çanta hazırlarken Balkanların oynak havasını göz önünde bulundurmanızda fayda var. Örneğin sabaha karşı 5 te Romanya'da tişörtle durabiliyor iken aynı gün öğle saatlerinde Belgrad' da hırka giymiş vaziyette soğuktan tir tir titreyebilirsiniz. Yağmur da cabası. Ayrıca önceki yazımda da bahsettiğim gibi biraz "öğrenci işi"gezdiğim için yemeğimi de hazırlayıp yanımda taşıdım. Hem ekonominize yardımcı oluyor hem de örneğin Belgrad - Üsküp gibi 10 küsür saatlik yolculuklarda midenizle olan arkadaşlığınızı koruyabilirsiniz. Ancak çantanıza koyacağınız fazladan 1 gram zamanla yarım kiloya tekabül etmeye başlayacaktır. Dolayısıyla pahada değerli tartıda hafif kıyafet/eşya tercih etmenizi öneririm. Bunun yanında pasaport,kimlik,para gibi değerli nesneleri taşımak için küçük bir el çantanız olursa iyi olur. Çünkü uzun süreli tren yolculukları hırsızların kolladıkları şahane fırsatlardandır.

  • Müziksiz/Kitapsız/Deftersiz Yolculuk ? Asla..! : Balkanları geziyorsunuz ahali. Şuncacık yaşımda Balkan müziği duyup içi kıpık kıpır olmayan görmedim henüz. Hemen hemen hepimizde akıllı telefon (olmayanlarda ise mp3/mp4 oynatıcı) (Nadide Türkçemize elimizden geldiğince sahip çıkalım!) (Bu bir sosyal mesajdır.)  bulunmakta. Doldurun tüm çalma listenizi eşsiz Balkan ezgileri ile. Geziniz daha da anlamlı olsun. Varmak istediğiniz yere ulaşma heyecanınız daha da artsın. Yüzünüzde anlamsız gülücükler oluşsun. Ruhunuza hunharca gıda takviyesi yapın. Yapın ki dinç kalın. Her neyse... Kulaklarınız yorulduğunda hemen başucu kitabınıza başvurun. Büyük bir şekilde yardımcı olacaktır size. Hatta bu yolculuğunuz sizde bazı kuralları oturtsun. Mesela not defteri/ajanda gibi birşey olsun daima elinizin altında. Aklınıza gelenleri, yaşadıklarınızı, eğlenceli anlarınızı, velhasıl "herşeyi" yazınız o deftere. "Aman canım geziden sonra yazarım." demeyiniz lütfen. Anında yazmak yerine sonrada yazmak arasında uçurum gibi farklar oluşabilmekte. Ortam ışığının ya da vaziyetinizin yazmak için müsait olmadığı durumlarda ses kaydına da başvurabilirsiniz. Ama her zaman tembelliğe kaçmayınız efendim. Niye bu kadar uzattım bu konuyu anlamadım. Kısa kesiyorum : "YAZMAK GÜZELDİR!." 
          Örnek bir Balkan müzikleri listesi. Keyifli dinlemeler. :) 
  • Teknolojiyi Kullanıp Zamane Adetlerine Ayak Uydurmak : Dört yanımızı sarmış teknolojik aygıtları her ne kadar aşırı bulanlar da olsa aramızda, bilinmeyen topraklarda yapılan bir gezide hayat kurtarıcı olmaktadırlar. Akıllı telefon kullanan okuyucularıma sesleniyorum : Tren sefer saatleri, pansiyon/hostel arama ve rezervasyonu olur, can sıkıntınızı giderecek boş vakit istilacısı çeşitli uygulamalar için uygulama marketinizi biraz kurcalamalısınız. Naçizane tavsiyemdir.

E haydi... Ne duruyoruz ? Gel yola çıkalım. Unutma ! YOL AÇIK YOLA ÇIK !
Oradea ! Yolculuk Başlasın !


2 yorum :

  1. Keyofli bir yazi zevkle okudum elinize yureginize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Beğendiyseniz ne mutlu bana. :)

      Sil